Het belang van een goede ademhaling
De ademhaling is de brug die het leven verbindt met bewustzijn, je lichaam verenigt met je gedachten.
(Thich Nhat Hanh)
Het uitzicht was adembenemend mooi. De adem stokte in mijn keel. Ik slaakte een zucht van verlichting. Zomaar een paar uitspraken die weergeven dat de ademhaling en onze gevoelsbeleving met elkaar verbonden zijn.
Doorgaans zijn we ons niet bewust van onze ademhaling. Net zo vanzelfsprekend als de zon die elke dag weer opkomt, ervaren we onze ademhaling.
Toch is de ademhaling essentieel, ademen betekent leven en het voorziet ons lichaam van energie.
De manier waarop we ademhalen, zegt iets over de manier waarop we in het leven staan. In mijn werk zie ik regelmatig kinderen met een oppervlakkige ademhaling en spanning in het lichaam.
Maar wat is nou een goede ademhaling en wat voor gevolgen heeft een onjuiste ademhaling bij kinderen?
En wat gebeurt er precies als we ademen?
Wat gebeurt er als we ademen?
Bij het inademen ademen we zuurstofrijke lucht in, bij het uitademen blazen we lucht uit die rijk is aan koolzuurgas. Zowel zuurstof als koolzuurgas zijn belangrijk voor een goed functioneren van ons lichaam. De ademhaling zorgt ervoor dat onze organen inclusief de hersenen van zuurstof en dus van energie worden voorzien. Als we te snel ademen of verkeerd ademen raakt de toevoer van zuurstof en de afgifte van koolzuurgas uit balans waardoor we lichamelijke en/of emotionele klachten kunnen ontwikkelen.
Als we het druk hebben en hierdoor gestrest raken, ademen we oppervlakkiger en sneller dan bij ontspanning. We zijn bezig met wat we nog te doen hebben en onze energie gaat voornamelijk naar het denken. Door ons bewust te worden van onze ademhaling zijn we weer meer in het hier en nu en maken we weer contact met ons lichaam. Ons lichaam is de poort tot onze gevoelens en tot wie we werkelijk zijn.
Als ik bijvoorbeeld onder tijdsdruk sta, merk ik bij mezelf dat ik mijn buik intrek en mijn ademhaling oppervlakkiger wordt. Ik voel me gespannen. Als ik me hiervan bewust word en ik met mijn aandacht naar mijn ademhaling ga, voel ik me gelijk weer meer ontspannen.
Wat gebeurt er als kinderen verkeerd ademen?
Als kinderen voor een langere periode op een verkeerde manier ademen kunnen zij zich onrustig gaan voelen of druk worden.
Daarnaast kunnen kinderen last krijgen van hoofd -en buikpijn of anderen lichamelijke klachten. Door oppervlakkig te ademen, worden gevoelens niet meer volledig beleefd. Deze gevoelens kunnen zich gaan vastzetten in het lichaam, waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan.
Ook kunnen kinderen last krijgen van slaapproblemen en vermoeidheid. Sommige kinderen hebben als ze op bed liggen last van drukte in het hoofd. De aandacht ligt bij het denken en er is weinig lichaamsbewustzijn.
Kinderen kunnen onzeker of angstig worden bij een verkeerde ademhaling.
Ook kunnen kinderen emotioneel heftig reageren op ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen.
De juiste ademhaling
De buikademhaling, waarbij diep en door de buik wordt geademd, is de juiste ademhaling. Je ademt door de neus, waardoor de lucht wordt verwarmd en gezuiverd. Daarnaast is er de hogere borstademhaling. Deze ademhaling gebruiken we wanneer we gestrest of gespannen zijn. De ademhaling is oppervlakkiger en sneller, waardoor we ons nog meer gespannen gaan voelen.
De buikademhaling kost minder inspanning dan de borstademhaling. Bij de buikademhaling zet de buik bij het inademen uit, bij de uitademing trekt de buik weer in. De normale ademhalingsfrequentie bij kinderen (tot 12 jaar) ligt tussen de 20 tot 30 keer per minuut, bij tieners ligt die tussen de 12 tot 20 keer per minuut en bij volwassenen tussen de 12 tot 18 keer per minuut. Bij inspanning, zoals tijdens het sporten, ligt de ademhalingsfrequentie hoger. Hierbij gebruiken we naast de buikademhaling ook de borstademhaling.
Met de volgende eenvoudige oefening kun je de buikademhaling aan je kind leren:
Je vraagt je kind op de rug te liggen (bijvoorbeeld bij het slapengaan).
Je vraagt je kind een hand (of knuffel) op zijn of haar buik te leggen.
De schouders van je kind zijn ontspannen.
Je laat je kind een paar keer diep in -en uitademen.
Bij de inademing gaat de buik (met de hand of knuffel erop) omhoog als een ballon die zich vult met lucht.
Bij de uitademing gaat de buik weer naar beneden als een ballon die leegloopt.
Je kunt deze oefening een aantal keren herhalen.
De vakantie is een uitgelezen kans om eens te experimenteren met het bewust worden van jouw ademhaling. Lekker op je luie stoel op het strand, tijdens een wandeling door de natuur of gewoon tijdens het koken van een maaltijd.
De ademhaling kan op die manier een krachtige bron worden voor het herstellen of versterken van het contact met je ware zelf. En niet onbelangrijk, het is gratis!
De adem is altijd bij ons, als een stille bondgenoot. Als je er aandacht aan geeft, verdiept het contact zich. Er ontstaat meer rust en vertrouwen en de band wordt steeds sterker. Totdat je één wordt met je stille bondgenoot en je ervaart dat jij het zelf bent.